Els dies de Nadal, una celebració que no passa mai per alt

El Nadal és una festivitat cristiana a la qual celebrem el naixement de Jesús i el cicle de temps entre l’advent i l’epifania, és una festa d’arrel religiosa, però ara té molts elements de festa popular.

És juntament amb la Pasqua la festa més important de les esglésies catòliques, protestants i algunes ortodoxes. Però per a un bon Nadal hi ha d’haver un bon pessebre i bones decoracions.

Les decoracions són l’essència de Nadal. Donen color i vida als carrers i a l’habitatge. Una de les principals decoracions és el pessebre.
Però què és el pessebre? El pessebre és un espai de la casa, normalment sol ser sobre una taula, en la qual es representa la llar del naixement del nen Jesús construïda amb molsa, troncs, suro, i altres materials que es troben a la natura. Als pessebres hi apareixen diferents figures: el nen Jesús, Maria, Josep, la mula, i l’ase i després si poden afegir diverses figures més com: els àngels, dimonis, pastors… I una de les tradicions és que si posa un caganer, i s’amaga pel pessebre i els petits de la casa l’han de trobar. En moltes cases és una de les decoracions principals, però no només hi ha presència de pessebres a les cases, també apareixen a altres llocs. Un exemple seria els pessebres vivents, aquests són pessebres representats amb persones.

Curiositats: El primer pessebre del món, va ser creat per Sant Francesc d’Assís. El pessebre rep aquest nom, ja que segons la Bíblia, quan l’infant va néixer a l’estable el van posar dins d’una gripa o menjadora d’animals anomenada pessebre.

Com fer un bon pessebre?

Per fer un bon pessebre s’ha de tenir paciència i il·lusió, es pot construir de diferents mides i amb diferents materials, però els materials que la gent fa servir quan fan un pessebre amb les seves pròpies mans normalment solen ser materials que ens podem trobar a la muntanya com ara:

  • fusta
  • molsa
  • personatges
  • caganer
  • plantes
  • troncs
  • estrelles
  • papers
Els nostres pessebres
(Pessebre típic de les cases, Imatge extreta de google sense drets d’autor)

Els pessebres vivients

Els pessebres vivents són representacions amb actors del naixement de jesús, incluent elements teatrals axí creen una història:

Aquesta pàgina de la federació de pessebres vivents explica els preus, llocs i horaris dels pessebres vivents de Catalunya. Si vols passar una experiència nadalenca ambientada amb les decoracions típiques de Nadal i anar a veure un pessebre vivent és una molt bona opció.

Pessebre Vivent | Pessebre de les Gunyoles d'Avinyonet | calafellvalo |  Flickr
(Pessebre vivnet, imatge extreta de google sense drets d’autor)

Els pessebres més singulars de Catalunya

A Catalunya, moltes ciutats i pobles van més enllà de la tradició de fer un pessebre normal i corrent per Nadal, reviuen el naixement de Jesús en la pell dels seus habitants.

El pessebre de Corbatera de Llobregat, és una oportunitat perquè famílies i infants puguin gaudir d’un bon espectacle. En aquesta obra hi ha a prop de 200 actors que representen escenes, la longitud del pessebre és de 700 metres, un pessebre gegant!


El pessebre vivent més antic és a Castell d’Aro, és el primer pessebre vivent que s’ha fet mai a Catalunya.
La seva primera representació va ser l’any 1959. L’espectacle està situat a les ruïnes del castell de Benidormers, la pe curialitat del pessebre vivent, és el nombre d’escenes, ja que hi ha fins a 400 figurants a càrrec de 63 representacions diferents, la qual són escenes bíbliques.

El pessebre amb més efectes especials de Catalunya es troba a Sant Fost de Campsentelles, anomenat el pessebre vivent dels efectes especials de Catalunya. És el primer d’aquesta tipologia i el més antic del Vallès Oriental.

Redactors Juniors

, , , ,
close