Xavier Martí: “El millor és quan vosaltres em saludeu pel carrer, trobar que la gent se’n recorda de tu”

/
119 visites

El professor fa més de 35 anys que treballa a l’escola Vedruna Escorial de Vic

Xavier Martí Solà és un professor garriguenc nascut el 1957, que fa 35 anys que treballa a l’escola Vedruna Escorial de Vic. És un tot terreny de la cuina, que treballa en l’ensenyament de les verdures i les fruites a un hort, fa classes a ESO i a Primària, i balla sardanes i bastons juntament amb els alumnes de primària. 

Quines són els teves aficions?

A mi m’agrada la cuina, les danses tradicionals de la cultura catalana. També m’agrada molt la música en general, el jazz, el rock. Sense música jo no podria viure. Què més m’agrada… tocar l’acordió, l’harmònica, llegir i l’hort. Últimament l’hort també, em dedico bastant a l’hort i a les gallines, i gaire bé no tinc temps per gaire res més.

Quines assignatures has impartit ? 

Jo he fet de tot menys matemàtiques. He fet sobretot socials a primer més de 20 anys. Havia fet ball de bastons, ara faig ball de cintes. Havia fet català, castellà, havia fet teatre al principi de tot abans de que vingués l’Àngel Marginedas, i havia fet gimnàstica a primària. Però el que he fet més és català i socials.

Què en penses de la cultura popular catalana?

Bé, que és imprescindible. Sense els balls de bastons, els gegants, els castells, els diables, la crema catalana… això també és cultura. Les nostres àvies, la sopa de farigola, tot això és cultura, la crema de Sant Josep, sense això no seriem un país.

Els alumnes de l’Escorial recorden les teves classes de sardanes. Amb quants anys vas començar a ballar sardanes? I bastons?

Jo tenia 16 anys, va ser el primer que jo vaig fer, era l’any 70, en Franco encara era viu, el 1974. I bastons més tard, bastons al 1990.

 Què vas estudiar? 

Jo vaig estudiar magisteri i història en llicenciatura d’història i geografia

De petit quin era el teu somni?

El meu somni era ser astronauta. Quan vaig veure que no podia, volia ser químic. O també m’hagués agradat ser actor.

En algun moment a l’escola has fet alguna activitat culinària pels alumnes de l’escola. Quina és la teva especialitat? T’hagués agradat treballar de xef en un restaurant?

La meva especialitat, els que em coneixen, diuen que és l’arròs, la paella i la vedella al fricandó. I també alguns pastissos, però n’hi ha que ho fan millor. La cuina m’agrada molt, ho, faig bastant per hobbie. Però diuen que un xef d’un restaurant és una de les feines més estressants que hi ha. És més complicat del que sembla. Però haver tingut un petit restaurant pels amics i familiars hagués estat bonic, però és clar, ja he fet una mica tard.

Com et sents quan un alumne surt content de les teves classes?

Molt content, és el que dóna sentit a la meva feina. Si sentiu a molts mestres també us diran que és el millor de la feina, més que les vacances. El millor és quan vosaltres em saludeu pel carrer, trobar que la gent se’n recorda de tu.

Fet per: Uriel Hidalgo, Miquel Lupiañez, Jordi Valle, Carlos Sala, Pere Antentas

close

El més recent