Les classes virtuals, l’educació i el Covid-19

/
173 visites

Les classes virtuals han sigut l’únic mètode d’aprenentatge per seguir endavant en l’educació.

 Les aplicacions de videotrucada fa  50 anys que existeixen, la primera va ser l’Skype, l’any 1970. Però a partir del març de 2020 a Catalunya han estat més utilitzades que mai per fer classes telemàtiques, ja que no havia cap  manera millor  de fer-ho per causes sanitàries. Si no haguessin existit aquestes aplicacions (el Google Meet, el Zoom, el Microsoft Teams, l’Skype),  de les quals quasi mai se n’havia sentit a parlar ni tan sols es coneixien, no s’hauria pogut avançar educativament. 

Aquestes aplicacions tenen els seus avantatges: han estat una manera senzilla d’utilitzar, ja que només prement un botó es pot veure  el professor i els companys. És veritat que no és el mateix que presencialment, però en la situació que s’està vivint, és la millor opció que hi ha; tampoc no hi ha tant risc de contagi, ja que s’està només amb contacte familiar.

S’estalvia temps i diners, no es requereixen desplaçaments, només obrir l’ordinador. Es pot estudiar en qualsevol moment i lloc, només es necessita connexió a internet. Fer bon ús de les ajudes didàctiques i audiovisuals, augmenten la qualitat de l’aprenentatge.

Però les aplicacions també tenen inconvenients com la despesa d’electricitat, la fatiga visual que provoca l’estar massa hores davant la pantalla, la sensació de picor, la malaltia de l’ull sec, començar a patir una visió borrosa, o fins i tot mal de cap i a les parpelles.

A més, s’ha de disposar d’una xarxa de WiFi i un dispositiu. Una mala connexió d’Internet, mancances en l’equip o material de treball poden generar retards i interrupcions. Així, també les persones que aprecien el contacte personal poden estar afectades psicològicament.

Des del punt de vista dels alumnes de l’escola Vedruna Escorial de Vic, que hem viscut el confinament en primera persona, un dels avantatges, ha sigut que no calia desplaçar-se. T’aixecaves del llit i et connectaves directament. Feies els deures al teu ritme, ningú t’exigia res.

Els desavantatges són que si tenies algun dubte trigaven una mica a contestar el correu. Un altre problema era que si no tenies un dispositiu o una xarxa WiFi se’t complicava molt l’accessibilitat per assistir a classes.  

Tot això ha estat una nova experència que per alguns ha estat bé, però per altres no tant.

Fet per: M.L, U.H, P.A, J.V, L.S

close

El més recent